Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa, nebo Planeta zvířat ? (díky za inspiraci, pane Orwelle)

Před několika dny jsem zveřejnila článek o svém zážitku z Nice, ve kterém jsem vyjádřila svůj názor, týkající se současné politické situace.

Nejen, že byl můj článek vyhodnocen jako rasistický, ale po jeho zveřejnění na Facebooku si mě z přátel odebrala spolužačka z gymnázia, která se věnuje v Itálii humanitární pomoci uprchlíkům. Napsala mi, že jsou pro ni uprchlíci totéž, co je pro mě můj syn a že se rozhodla odstranit si z přátel všechny lidi odlišně smýšlející. V tu chvíli jsem pochopila, proč s muslimskou kulturou tolik sympatizuje. Také oni odmítají vše, co nekoresponduje s jejich smýšlením.

Zdá se, že se útok v Nice stal inspirací pro mnoho dalších stejně smýšlejících individualistů, o což začíná být celá situace vážnější. Dokud šlo o útoky skupin, bylo snadnější vše podchytit. Momentálně nevíme místa, dne ani hodiny kdy může k podobnému útoku dojít. V tuto chvíli je to již možné kdykoliv a kdekoliv.

Bohužel dnes není moderní vyjadřovat veřejně pravdu. Člověk, upozorňující na rasismus, je sám označen za rasistu. Mnohem více teď „frčí“ pohádky.

Takže abych šla s dobou, tady jedna je:

V celém velkém širokém vesmíru si plula malá modrá planetka. Byla to psí planeta. Existovaly na ní pouze dva kontinenty.

Prvním z nich byl kontinent, na kterém žila skupina civilizovaných a vzdělaných Labradorů. Byli to mírumilovní pejsi a velice vzdělaní. Na svůj kontinent a kulturu, jež se zde vyvíjela dlouhou řadu let a za níž mnoho jejich předků položila život, byli náležitě pyšní. Stejně tak na svůj životní styl, založený na míru a svobodě jedince. Pejskové i fenky zde měli stejná práva. Po večerech se vždy slušně oblékli, vystrčili své krásné, přírodně rostlé ocásky a vyráželi za kulturou. Přes den se vzdělávali, hodně četli a také pracovali, aby se celá jejich populace měla dobře. Samozřejmě se i zde na Labradorii občas narodil nemocný pejsek, také zde byli staří pejskové, kteří již nemohli pracovat. Pro takové tady existovala psociální pomoc. Labradorie zkrátka nenechala žádného svého člena na holičkách a všem se zde krásně žilo.

Druhý kontinent na psí planetě se jmenoval Buldokie. Žili zde pejskové vyznávající jiné hodnoty, než bylo zvykem v Labradorii. Po narození si musel každý pejsek nechat useknout ocásek a od útlého dětství byl vzděláván především ve víře k velkému Buldokovi, který zde byl bezmezně milován a uctíván. Byl to jejich předek, jež Buldokii založil. Kázal svým pejskům, aby jej uctívali, denně se k němu modlili, dodržovali striktně pravidla, jež pro ně sepsal do knihy Borán. Rovněž je nabádal k tomu, aby nemilosrdně zabíjeli každého, kdo jejich víru neuznává. Sliboval jim krásný život po smrti, jehož kvalita bude záviset na jejich životě, zde na psí planetě. Buldoci tedy věděli, že jejich současný život je jen vstupní branou do budoucího ráje a snažili se pečlivě a svědomitě plnit vše, co jim velký Buldok kázal.

Jak však postupoval čas a někteří Buldoci měli možnost navštívit Labradorii, vraceli se zpět do Buldokie s myšlenkou život zde na Buldokii trochu pozměnit, po vzoru Labradorie, která se jim zdála tak moderní a civilizovaná.

Netrvalo dlouho a Buldokie se začala dělit na dva tábory. Tábor umírněných Buldoků a tábor radikálních Buldoků, kteří trvali na striktním dodržování pravidel sepsaných v Boránu. A jak jim Borán kázal, zabíjet každého, kdo jde proti víře, začala zde válka.

Umírnění Buldoci byli nešťastní, žili ve strachu o život a rozhodli se proto odstěhovat se do Labradorie, která jim poskytne dostatek bezpečí.

A dobrá mírumilovná Labradorie je přijala s otevřenou náručí připravena jim pomoci. Obzvláště psí lady Berkelová je vítala a po celé Labradorii hlásala o nutnosti pomoci chudákům Buldokům.

Buldoci dostali Labradorské občanství, bylo jim poskytnuto ubytování, a také psociální pomoc.

Všichni Labradoři očekávali, že se Buldoci zapojí do jejich krásného kultivovaného života a že budou vděčni za jejich pomoc. Nic takového však nenastalo. Buldoci nebyli zvyklí příliš pracovat a spoustu věcí nedokázali díky odlišnému smýšlení pochopit. Žili tedy dál jen na psociální podpoře a protože neměli celý den co na práci, scházeli se a diskutovali nad tím, že by jim Labradorie měla postavit chrámy, v nichž by měli možnost uctívat svého milovaného velkého Buldoka. Rovněž se jim nelíbilo, že nemají useknuté ocásky a fenky, místo aby se staraly doma o mláďata a své partnery, chodí do zaměstnání a ještě při tom necudně vystavují své ocasy. Čím více se utvrzovali a podporovali ve svých názorech, které se zde v demokraticky smýšlející Labradorii stávaly o to radikálnějšími, tím více začali  své spasitele Labradory nenávidět. Zpočátku jim to však nebylo nic platné, přece jen zde byli v menšině. Uteklo však pár let a situace se začala měnit v jejich prospěch. Labradoři byli zvyklí mít jedno až dvě štěňata, zatím co Buldočí fenky rodily až osm mláďat. Z původní rodiny čítající 2 členy tak byla za chvíli 10ti členná domácnost. Další generace toto číslo zvedla na 66 buldoků a tak to šlo dále a dále.

Buldočí mláďata si byla vědoma své odlišnosti a smýšlení Labradorů se jim nelíbilo. Něco jako vděk už nebyli schopni pociťovat. Narodili se zde na Labradorii a válka, před kterou jejich rodiče utekli, se jich již nedotýkala. Začali se proto bouřit proti zdejší kultuře a prosazovat svá vlastní práva.

Navštěvovali Buldočí chrámy, kterých zde za ty roky vyrostlo jako hub po dešti a naslouchali zde kázání svých velkobuldoků, zastupujících na tomto světě velkého Buldoka.

Vzájemně se utvrzovali v tom, že jen jejich víra a život je tím nejlepším a Labradoři žijí špatně a nečistě. Velkobuldok je pravidelně nabádal k boji proti odlišnému nemorálnímu smýšlení Labradorů.

A tehdy skončil krásný mírumilovný život na Labradorii. Smutní Labradoři přihlíželi tomu, jak jsou jejich bratři a sestry vražděni ve jménu Buldočí víry. Začali žit ve strachu. Báli se cestovat, stýkat se s ostatními Labradory, měli strach o svá mláďata a budoucnost.

Lady Berkelová, která po celou dobu vítala do jejich krásné země další a další Buldoky s nabídkou pomoci hlásala po celé Labradorii, že není důvod ke strachu. Kdykoliv došlo k nějakému útoku, nikdy přece nebyl spáchán Buldokem, ale Labradorem s původem v Buldokii…..

Labradorie byla nešťastná, přála si situaci co nejrychleji vyřešit. Pro řešení však neexistovaly prostředky. Labradoři, kteří vládli zemi, utvrzovali své občany, že není důvod ke strachu a že mají celou situaci pod kontrolou.

A Labradoři věřili a věřili a věřili, až jednoho krásného dne už nebylo po Labradorii ani památky. Namísto ní se zde tyčila nová Buldokie,hemžící se Buldoky s useknutými ocásky, navštěvujícími své chrámy. Původní Labradorské památky byly zbourány, knihy spáleny a celá dlouholetá Labradorská kultura byla zcela vypleněna.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

O co krásnější byly naše původní pohádky pyšnící se dobrým koncem, že?

Snad, pokud všichni nebudeme stále jen nečinně přihlížet, dočkáme se své vlastní pohádky s jiným, šťastnějším koncem, než byl ten, který potkal Labradorii.

 

Autor: Klára Manová | sobota 23.7.2016 13:18 | karma článku: 35,70 | přečteno: 1452x
  • Další články autora

Klára Manová

Z vrcholu na dno…to je ostuda! … aneb výchova blbců v Čechách.

Pomalu se nám blíží konec školního roku a s ním rekapitulace nabytých znalostí za celých těch deset měsíců strávených za zdmi školy.

27.5.2018 v 21:56 | Karma: 20,40 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Jak rovnost plodí nerovnost

Ze současných ideálů a směřování českého školství by člověk snadno nabyl dojmu, že nejlepší možnou cestou je rovnost pro všechny. Trochu mi to celé připomíná doby poměrně nedávné, jež má většina populace stále v živé paměti.

19.5.2018 v 20:06 | Karma: 46,67 | Přečteno: 6987x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Přestaňte už s těmi nesmysly, paní Valachová! aneb Valachová versus Klaus

V posledních dnech jsem zaznamenala několik článků, v nichž bývalá ministryně školství (právnička) Kateřina Valachová otevřeně kritizuje Václava Klause mladšího za předložení návrhu novely školského zákona.

4.2.2018 v 18:16 | Karma: 48,49 | Přečteno: 15241x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Bolí dělání dětí?

Stejně jako holčička ve známé lidové písni snila o své budoucnosti selky, tak jsme i my, jako malá děvčátka rády vyslovovaly tu magickou frázi „až budu velká“.

11.6.2017 v 13:03 | Karma: 31,31 | Přečteno: 2739x | Diskuse| Osobní

Klára Manová

Sebevědomí, je muškou jenom zlatou?

Když se narodíme a máme navíc to štěstí, že do šťastné rodiny, stojíme v centru pozornosti svých rodičů, kteří se snaží vytvořit nám ideální podmínky pro život.

6.6.2017 v 20:55 | Karma: 18,84 | Přečteno: 559x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2374x
Speciální pedagožka se zájmy v oblasti výchovy, vzdělávání, současných pedagogických problémů a mezilidských vztahů. S praxí ve speciální i běžné ZŠ. Tak trochu knihomolka,cestovatelka, sportovkyně, ale zejména pisatelka.

 

Seznam rubrik